Παιδί: Γιαούρτι: Νόστιμο και θρεπτικό
Δημοσιεύθηκε από artemis
την Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου στις 23:10:00 EET
|
Όταν το καθημερινό μας πρόγραμμα επιβαρύνεται με άσκηση, διάβασμα και ένα σωρό πειρασμούς από έτοιμα φαγητά αμφίβολης διατροφικής αξίας, τότε είναι καιρός να θυμηθούμε ότι ένα γιαούρτι είναι και πρέπει να παραμένει μια σταθερή επιλογή για μικρούς και μεγάλους. Δεν αρκεί παρά μια βόλτα στα ράφια του supermarket για να διαλέξουμε το γιαούρτι της αρεσκείας μας ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία γεύσεων και συνθέσεων.
Η διατροφική του αξία είναι αναντικατάστατη, γιατί περιέχει όλα τα πολύτιμα συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός για να θωρακιστεί ενάντια σε κάθε λογής ασθένειες.
Γιατί έχει τόσο μεγάλη διατροφική αξία το γιαούρτι;
|
Μέσα σε ένα μπολ από γιαούρτι, εκτός από το βελούδινο και πεντανόστιμο περιεχόμενό του θα συναντήσουμε ένα πλούσιο μίγμα από ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Ειδικότερα μάλιστα σε ότι αφορά το ασβέστιο, το γιαούρτι είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για όλα τα παιδιά μετά τον έκτο μήνα, τις εγκύους, αλλά και όλους τους αθλητές που ενδιαφέρονται να προλάβουν τα προβλήματα της οστεοπόρωσης.
Επίσης έχει την ιδιότητα να προστατεύει το στομάχι από τη δυσπεψία και γι΄ αυτό συνίσταται σε όσους υποφέρουν από στρες και χρόνια γαστρίτιδα, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου οι γιατροί το συνιστούν ανεπιφύλακτα στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από γρίπη ή παίρνουν αντιβιοτικά.
Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με παράλληλα οφέλη στο δέρμα και τη γενικότερη εμφάνιση του ανθρώπου (λεία και υγιής επιδερμίδα, γερά νύχια και μαλλιά, γερά δόντια και σωματική ευεξία).
Η καλύτερη συντροφιά για κάθε παιδί
Το γιαούρτι είναι μια ημιστερεά τροφή που μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας, ακόμη και όταν για κάποιο λόγο πρέπει να αντικαταστήσουμε το γάλα.
Αν ρωτήσουμε τον παιδίατρο σχετικά, θα μας τονίσει μεταξύ άλλων τα εξής, σχετικά με τα διατροφικά οφέλη του γιαουρτιού:
· Αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για το καθημερινό διαιτολόγιο, γιατί είναι νόστιμο και εύγευστο.
· Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα συναντήσουμε μέσα στο γάλα
· Λόγω της ημιστερεάς του κατάστασης μπορεί να αντικαταστήσει εντελώς το γάλα σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, γιατί ενώ περιέχει αρκετό νερό, παράλληλα διαθέτει όλα τα πολύτιμα συστατικά του γάλακτος.
· Αποτελεί ένα ιδανικό κολατσιό, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με μέλι, φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Ποιο γιαούρτι να διαλέξω
Ανάλογα με τον τρόπο που παρασκευάζονται και τυποποιούνται τα γιαούρτια, κυκλοφορούν στην αγορά σε τρεις τύπους:
1. τα λεγόμενα «στραγγιστά» που τους έχει αφαιρεθεί η κρούστα από την επιφάνεια
2. εκείνα με τη σκληρή λεία επιφάνεια
3. εκείνα που συνοδεύονται από φρούτα, ξηρούς καρπούς και άλλα πρόσθετα συστατικά για τον εμπλουτισμό της γεύσης τους
Αφού λοιπόν διαλέξω τον τύπο του γιαουρτιού ανάλογα με την υφή του, θα πρέπει να αποφασίσω πόσα λιπαρά θα έχει, δηλαδή πόσο «ελαφρύ» θα είναι
Εδώ θα διακρίνουμε τις εξής κατηγορίες:
1. πλήρες γιαούρτι με 6%-10% λιπαρά,
2. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά δηλαδή 1% έως 3%,
3. γιαούρτι αποβουτυρωμένο (0%).
Σημείωση: Το γιαούρτι συγκαταλέγεται στην κατηγορία των ευπαθών προϊόντων, γιατί αλλοιώνεται πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα αν βρεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου και γενικότερα σε θερμοκρασία δωματίου.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν την καταλληλότητά του είναι η ημερομηνία λήξης που αναγράφεται επάνω στην επιφάνεια της συσκευασίας.
|
|
| |
|
Αξιολόγηση άρθρου |
|
|
Μέσος όρος βαθμολογίας: 4.5 Αριθμός Ψήφων: 2
|
|
|
|
|