Χαλούλος Παναγιώτης

Μαθήματα Ιστορίας

 

Πολύ περισσότερα θέματα και υλικό για την Ιστορία (και για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου) στην κεντρική σελίδα μου στο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ:

Η κεντρική σελίδα μου: http://users.ach.sch.gr/pchaloul/

 

μανιερισμός

Η Γοτθική τέχνη

Η Βαβαροκρατία και ο Όθων μέχρι την έξωσή του 

Roccoco  http://homepages.pathfinder.gr/takhal/

Ελευθέριος Βενιζέλος και Βαλκανικοί πόλεμοι

   


Κυκλοφορούν το Σεπτέμβριο 2006 (ανανεωμένο περιεχόμενο και υλικό σύμφωνο με τα νέα σχολικά εγχειρίδια)

Kυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ, με CD-ROM  που περιλαμβάνει όλο το υλικό των ιστοσελίδων για την Ιστορία και Φύλλα εργασίας για όλες τις ενότητες που περιγράφουν οι παρούσες ιστοσελίδες. Παρέχονται και απαντήσεις ενδεικτικές σε όλες τις ερωτήσεις των Φύλλων εργασίας. Επιπλέον υποδείγματα αναπτυγμένων διαθεματικών εργασιών με πλούσιο φωτογραφικό-εικονιστικό υλικό στο κάθε βιβλίο και στο αντίστοιχο CD-ROM    


    

«Εύθυμα Παραμύθια διασκευασμένα για το θέατρο-Πρακτικός οδηγός σχολικών θεατρικών ομάδων»

Τρεις λέξεις-κλειδιά συναντώνται και εμπλέκονται σε ένα δημιουργικό, γεμάτο φαντασία παιχνίδι: παραμύθι, παιδί, παιδεία, θέατρο. Με αυτές θα συνομιλήσει ο δάσκαλος που δεν αρκείται στο μάθημα στα στενά όρια της τάξης, αλλά το επεκτείνει και πέρα από αυτή.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που ψυχαγωγεί, διδάσκει, προτείνει, καυτηριάζει, σατιρίζει… και όλα αυτά κάτω από το άγρυπνο βλέμμα μεγάλων παραμυθάδων, όπως ο Άντερσεν, οι αδελφοί Γκριμ ή η σύγχρονη Γιέλα Λέπμαν.

Τη θέση αυτών των σπουδαίων παραμυθάδων παίρνει στο βιβλίο ο δάσκαλος, ο οποίος γίνεται ο ίδιος ένας σύγχρονος παραμυθάς, που δεν αρκείται όμως να διηγείται παραμύθια∙  θέλει και να τα πραγματοποιήσει με τους μαθητές του. Έτσι ο μαθητής γίνεται παιδί με φαντασία και διάθεση για συμμετοχή σε ένα σχολείο στο οποίο η εκπαίδευση γίνεται πράξη και ουσιαστική διδασκαλία, γιατί ο δάσκαλος δε διστάζει να εμπνέεται από μεγάλα παραμύθια και να τα μετουσιώνει σε θεατρική πράξη.  

Το βιβλίο με τον «Πρακτικό οδηγό για σχολικές θεατρικές ομάδες» που περιλαμβάνει αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για δάσκαλους, καθηγητές, αλλά και νέους ανθρώπους που επιθυμούν να ασχοληθούν με το νεανικό ερασιτεχνικό θέατρο.

        Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «περί τεχνών», κέντρο Πολιτισμού-Πολιτιστικές εκδηλώσεις-Έκδοση Βιβλίων και Περιοδικών, Κανακάρη 65, 262 21 Πάτρα, τηλ. 2610-625257