έντονο αντιπολεμικό κλίμα στις παρελάσεις
Ημερομηνία δημοσίευσης: Τετάρτη, 26 Μαρτίου στις 08:09:53 EET
Θέμα: Ειδήσεις


Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ συνόδεψαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου σε πολλές πόλεις της Ελλάδας· μεταξύ άλλων στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο και στη Σάμο. Σε κάποιες περιπώσεις σημειώθηκε ένταση.

Στη Θεσσαλονίκη, μέλη του ΚΚΕ είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο χώρο της παρέλασης και μόλις πέρασε το τελευταίο πεζοπόρο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων, επιχείρησαν να «παρελάσουν» μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους έκλεισε το δρόμο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και μικροσυμπλοκές μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών.

Οι διαδηλωτές φώναξαν αντιαμερικανικά συνθήματα και εξέφρασαν για ακόμη μία φορά την αντίθεσή τους στον πόλεμο κατά του Ιράκ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Βρετανικό προξενείο, όπου και διαλύθηκαν. Στο τέλος της πορείας ακολουθούσαν και μέλη της κίνησης «Πρωτοβουλία Αγώνα Θεσσαλονίκη 2003», τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στην Καμάρα και στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία, η οποία έφτασε στο χώρο της παρέλασης. Στη διάρκεια της νύχτας ομάδα νέων πραγματοποίησε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το προξενείο των ΗΠΑ.

Κατά την παρέλαση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, μία γυναίκα κρατούσε πλακάτ που έγραφε «Όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Μαθήτριες σχολείων της Θεσσαλονίκης είχαν αυτοκόλλητα σήματα στο μπράτσο και στο στήθος με το σύνθημα «STOP στον πόλεμο», ενώ ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης, άφησε ένα περιστέρι να πετάξει στον ουρανό.

Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος και την κυβέρνηση ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή εκπροσώπησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος.


«Σήμερα, αυτή τη νέα εποχή, στηρίζουν το μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα, το οποίο διεκδικεί την ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, διεκδικεί μια διεθνή νομιμότητα η οποία εξασφαλίζει σε μικρούς και μεγάλους λαούς τα ίδια δικαιώματα. Και διεκδικούν την ενίσχυση της Ευρώπης σαν μια νέα δύναμη δημοκρατίας, πολιτισμού, προοπτικής, ώστε να μπορέσει να εγγυηθεί ασφάλεια, ειρήνη, ευημερία και πρόοδο στους πολίτες της», είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος μετά το τέλος της παρέλασης.

Mέσα σε έντονο αντιπολεμικό κλίμα και παρουσία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη γιορτάσθηκε και στο Ηράκλειο η εθνική επέτειος. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της παρέλασης ομάδα νεαρών επιχείρησε να μπει στον χώρο της παρέλασης και να πλησιάσει την εξέδρα των επισήμων φωνάζοντας συνθήματα κατά του πολέμου προσπάθησε, αλλά απωθήθηκε από την αστυνομία.

Στο χώρο της παρέλασης είχαν αναρτηθεί επίσης αντιπολεμικά πλακάτ ενώ αρκετά γυμνάσια και Λύκεια παρήλασαν με μαύρα περιβραχιόνια σε ένδειξη πένθους για τον πόλεμο στο Ιράκ. Μετά το τέλος της παρέλασης ο κ .Χριστοδουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε ότι γιορτάζομε σήμερα την εθνική μας επέτειο με υπερηφάνεια αλλά και ανησυχία «διότι με τις δραματικές εξελίξεις των πολεμικών συγκρούσεων στο Ιράκ δοκιμάζεται η ανθρωπότητα, οι διεθνείς οργανισμοί, η ικανότητα τους να επιλύουν διαφορές πριν αυτές οδηγούνται σε συγκρούσεις».

Το μήνυμα της ειρήνης και της καταδίκης του πολέμου κυριάρχησε στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στα Χανιά και στο Ρέθυμνο. Στα Χανιά διαδηλωτές σήκωσαν πανό ζητώντας απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών βάσεων από την περιοχή και φώναζαν συνθήματα κατά των Αμερικανών, ενώ στον ουρανό δύο γαλάζια μπαλόνια «κρατούσαν» μικρό πανό με σύνθημα «Έξω οι βάσεις του θανάτου». Κατά τη διάρκεια της παρέλασης μαθητές και πρόσκοποι κρατούσαν πανό με αντιπολεμικό περιεχόμενο. Στο Ρέθυμνο κατά τη διάρκεια της παρέλασης πρόσκοποι, μοίραζαν κλαδιά ελιάς, ενώ παιδιά των δημοτικών σχολείων που παρέλασαν κρατούσαν πανό υπέρ της ειρήνης.

Με αντιπολεμικά και αντιαμερικανικά συνθήματα η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης με τους υπόλοιπους φορείς της Σάμου, πραγματοποίησαν πορεία αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης στην παραλιακή λεωφόρο της Σάμου. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη αφού αυτή την ξαφνική κινητοποίηση πλαισίωσαν το Εργατικό Κέντρο και το Κοινωνικό Φόρουμ της Σάμου στην προσπάθειά τους να διατρανώσουν την αντίθεσή τους για τον πόλεμο.







Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο www.neo.gr
https://www.neo.gr

Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο στην παρακάτω διεύθυνση:
https://www.neo.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=649