Οι Γιατροί του Κόσμου
Ημερομηνία δημοσίευσης: Κυριακή, 04 Μαρτίου στις 23:10:00 EET
Θέμα: Site της εβδομάδας


www.mdmgreece.gr

είναι μία Μη Κυβερνητική, ανεξάρτητη, ανθρωπιστική διεθνής οργάνωση.
Iδρύθηκαν στη Γαλλία το 1980 από τον Γάλλο γιατρό Bernard Couchner ...



μετέπειτα Υπουργό Υγείας και Ανθρωπιστικής Δράσης της Γαλλίας. Ο Couchner υπήρξε ένας από τους «French Doctors», μία ομάδα Γάλλων γιατρών που το 1968 αποφάσισαν να παρέμβουν οργανωμένα στο δράμα του λιμού της Μπιάφρα.

Πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη και οπαδοί της μεγάλης ιδέας της Ανθρωπιστικής Δράσης, ήταν οι πρώτοι γιατροί που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους επιτόπου, δημοσιοποιώντας συγχρόνως τη μαρτυρία - καταγγελία τους για την καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την βαρβαρότητα των οποίων υπήρξαν μάρτυρες.

Σε αυτές τις αρχές στηρίχθηκε η ίδρυση της οργάνωσης «Medecins Du Monde», που αργότερα, από το 1989 άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες ((Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή), δημιουργώντας ένα διεθνές δίκτυο άμεσης παρέμβασης.

Σε όλο τον κόσμο, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με την ίδια αυταπάρνηση, αλλά και με την αποτελεσματικότητα και σοβαρότητα που επιβάλλουν ο ανθρώπινος πόνος και η δυστυχία. Γιατί πόνος και δυστυχία υπάρχουν παντού. Κι αυτό προσπαθούν να αλλάξουν οι Γιατροί του Κόσμου, πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη του Ανθρώπου και τη γιατρειά που μπορεί να προσφέρει. Γιατί, και ‘Ανθρωποι υπάρχουν, ακόμα, παντού.

Oι Γιατροί του Κόσμου. Μέρος της Μιας και Μοναδικής Διεθνούς Ανθρωπιστικής Κοινότητας.

Οι Γιατροί του Κόσμου αποτελούν σήμερα ένα αναπόσπαστο, σημαντικότατο μέρος του διεθνούς δικτύου των Μη-Κυβερνητικών Ανθρωπιστικών Οργανώσεων, που δρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Αρωγής έχουν εξελιχθεί στην πιο αποτελεσματική έκφραση αλληλεγγύης του Αναπτυγμένου Κόσμου προς τον αναπτυσσόμενο Τρίτο Κόσμο και στην πιο ουσιαστική μορφή οργάνωσης και συνεργασίας των πολιτών, σε μια κοινωνία προσφοράς και συμπαράστασης.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι οι πιο αξιόπιστοι συνεργάτες μεγάλων Διεθνών Οργανισμών και φορέων, όπως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της UNICEF και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Γιατροί του Κόσμου σαν Μη Κυβερνητική και απόλυτα ανεξάρτητη Ελληνική Οργάνωση, δεν επηρεάζεται από καμία πολιτική εξουσία και δεν έχει καμία κομματική ή θρησκευτική δέσμευση. Είναι αυτόνομη στις επιλογές της με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες που εντοπίζει και τις δυνατότητες της να προσφέρει βοήθεια.

Σε αυτή τους την προσπάθεια, και προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκαιρη και αποτελεσματική παροχή περίθαλψης σε εκείνους που την έχουν ανάγκη δεν διστάζουν να ξεπεράσουν σύνορα, να υπερκεράσουν γραφειοκρατικά και άλλα διοικητικά εμπόδια.

Το λογότυπο

Το λογότυπο των Γιατρών του Κόσμου σχεδιάστηκε το Νοέμβριο του 1987 από τον Ρίτσαρντ Ροσίν. Το περιστέρι που δεσπόζει στο κέντρο συμβολίζει την παγκόσμια ειρήνη και την ιατρική φροντίδα. Τα φύλλα του κλαδιού, αναπαριστούν τις πέντε ηπείρους και η χρήση του μπλε χρώματος αντιπροσωπεύει τη φυσική σύνδεση των ηπείρων, δηλαδή τον ουρανό και τη θάλασσα. Το περιστέρι συμβολικά διασχίζει τα σύνορα των χωρών και απεικονίζεται μέσα σε έναν κύκλο, ο οποίος είναι ο πλανήτης μας.

 

Μια Ανθρωπιστική Οργάνωση βαθιά Ελληνική

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και αποτελούν μία γνήσια Ελληνική Oργάνωση που ακολουθεί το δικό της μονοπάτι βασιζόμενη στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, διατηρώντας την οικονομική και διοικητική της ανεξαρτησία.Ταυτόχρονα, ωστόσο, παραμένουν μέρος του Διεθνούς Δικτύου των ΓτΚ το οποίο αποτελείται από 14 συνολικά τμήματα (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή).

Συμπληρώνοντας 20 χρόνια συνεχούς δράσης το 2010, οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναγνωριστεί στη συνείδηση των πολιτών, ως μια αξιόπιστη και αποτελεσματική οργάνωση η οποία προωθεί τα συναισθήματα αλληλεγγύης της ελληνικής κοινωνίας. Με δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες, Έλληνες γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.

20 Χρόνια Γιατροί του Κόσμου

20 Χρόνια Γιατροί του Κόσμου

Περισσότεροι από 600 εθελοντές έχουν βρεθεί σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη προσφέροντας ιατρική, ανθρωπιστική βοήθεια. Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, στο Ιράκ, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, τη Σερβία, το Σουδάν, την Παλαιστίνη, Αλγερία, Τανζανία, Ουγκάντα...

Στο πεδίο των αποστολών, οι Γιατροί του Κόσμου συνεργάζονται με άλλες διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την αποτελεσματικότερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς που την έχουν ανάγκη.

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, διατηρώντας την αυτονομία τους, τόσο επιχειρησιακή όσο και οικονομική, διοργανώνουν, στελεχώνουν και χρηματοδοτούν αποστολές μέσω του ελληνικού τμήματος.

 

 








H Αποστολή μας

Οι Γιατροί του Κόσμου/Medecins du Monde, είναι μία διεθνής, ιατρική, ανθρωπιστική Μη Κυβερνητική Οργάνωση η οποία παρέχει επείγουσα ιατρική βοήθεια στα θύματα φυσικών καταστροφών, πολέμων και συγκρούσεων.

Aπασχολούν ιατρικό, παραϊατρικό, καθώς και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό με σκοπό να αναλάβει ανθρωπιστική δράση. Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, ιδεολογία ή πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός όμως ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, δεν τους εμποδίζει από το να μιλούν ανοιχτά για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν οι ίδιοι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες. Όπου αυτό είναι δυνατόν, οι Γιατροί του Κόσμου θα επισημαίνουν τους κινδύνους από ανάλογες καταπατήσεις, είτε μέσω της σιωπηλής διπλωματίας, είτε με τη βοήθεια των ΜΜΕ.

Οι Γιατροί του Κόσμου σαν ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, στηρίζει την επιχειρησιακή της δράση στην ευέλικτη και στοχευμένη ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κίνδυνο.

  •  Ιατρική φροντίδα
    Η πρώτη αποστολή των Γιατρών του Κόσμου είναι να θεραπεύσουν. Οι εθελοντές της οργάνωσης δεσμεύονται να προσφέρουν βοήθεια σε όλους τους ευάλωτους πληθυσμούς στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, όπως: θύματα φυσικών καταστροφών, λιμών, ασθενειών, θύματα εμπόλεμων συγκρούσεων, πολιτικής βίας, πρόσφυγες, εκπατρισμένους, μειονότητες, παιδιά του δρόμου, τοξικοεξαρτημένους και γενικότερα σε όλους τους ανθρώπους που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα.
  • Μαρτυρία
    Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει θεραπεία και αποτελεσματική βοήθεια σε βάθος χρόνου χωρίς τη θέσπιση δίκαιης κοινωνικής νομοθεσίας. Με στόχο λοιπόν να είναι ουσιαστική η δράση των Γιατρών του Κόσμου, επεκτείνεται και πέρα από τον τομέα της υγείας: στηριζόμενοι πάντα στην ιατρική τους εμπειρία και σε πλήρη ανεξαρτησία, μιλούν ανοιχτά κατά της παρεμπόδισης πρόσβασης στην υγεία, εναντίον της καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας.

Οι Γιατροί του Κόσμου, κρατούν ανοιχτό το διάλογο με την πολιτική και τους πολιτικούς με στόχο να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών. Αγωνίζονται ενάντια σε κάθε αδικία. Σταθεροί υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αντιτίθενται στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων.

Μακροπρόθεσμος στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να κάνουν την υγεία βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Η Δράση μας

Οι Γιατροί του Κόσμου, ανεξάρτητοι και μέσα από την εμπειρία τους:

  • αποκαλύπτουν τους κινδύνους που εγκυμονούν οι κρίσεις για την Υγεία και την Αξιοπρέπεια των πληθυσμών, ώστε αυτές να αποτρέπονται,
  • κινητοποιούν τους συνεργάτες τους για δράσεις αλληλεγγύης και πέραν του πεδίου της υγείας,
  • καταγγέλουν την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάων και συγκεκριμένα, αντιτίθενται σε ό,τι παρεμποδίζει την πρόσβαση στην υγεία
  • αναπτύσσουν νέους τρόπους προσέγγισης, καθώς και νέες πρακτικές στον τομέα της δημόσιας υγείας που βασίζονται στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,
  • δεσμεύονται για πλήρη διαφάνεια απέναντι στους δωρητές και τους χορηγούς τους.

Οι Γιατροί του Κόσμου ανταποκρινόμενοι στην αποστολή τους, επεκτείνουν διεθνώς το δίκτυο της οργάνωσης με στόχο να συμβάλλουν στην παγκοσμιοποίηση των αρχών της ανθρωπιστικής ιατρικής.

 

Τα προγράμματα

Οι Γιατροί του Κόσμου λειτουργούν προγράμματα τόσο στην Ελλάδα, στο πλευρό των προσφύγων, μεταναστών και άπορων πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου.

Συγκεκριμένα τα προγράμματα των Γιατροί του Κόσμου χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

  • Κρίσεις: ανταποκρινόμενοι σε κρίσεις οι οποίες έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πληθυσμών. Διακρίνουμε τέσσερις τύπους κρίσεων: κρίσεις στον τομέα της υγείας (AIDS, επιδημίες), πολιτικές κρίσεις οι οποίες επιφέρουν βία (Αφγανιστάν, Ιράκ, Παλαιστίνη κλπ.), οικονομικές κρίσεις που παρεμποδίζουν την πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη (πρόσβαση στα φάρμακα του AIDS), καθώς και περιβαλλοντικές κρίσεις (πυρηνική κλπ.)
  • Επείγοντα: ανταποκρινόμενοι σε ανθρωπιστικά επείγουσες καταστάσεις, φυσικές καταστροφές και πολέμους/συγκρούσεις παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια η οποία απαντά στις ανάγκες εκείνες που είναι ζωτικές για την επιβίωση των πληθυσμών σε κίνδυνο. • Προγράμματα Ανοικοδόμησης: βοηθώντας τους ντόπιους πληθυσμούς να αναδομήσουν και να αποκαταστήσουν το σύστημα υγείας της χώρας τους μετά από κάποια επείγουσα κρίση με την ανοικοδόμηση Κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων, την παροχή φαρμακευτικού υλικού και ιατρικού εξοπλισμού, την εκπαίδευση του ντόπιου υγειονομικού προσωπικού
  • Μακροπρόθεσμα, Αναπτυξιακά προγράμματα: τα προγράμματα αυτά έχουν στόχο να παράσχουν λύσεις μόνιμες και με διάρκεια σε βάθος χρόνου, αντιμετωπίζοντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της φτώχειας και του αποκλεισμού από την ιατρική περίθαλψη. Τα προγράμματα αυτά συμπεριλαμβάνουν την υποστήριξη των τοπικών συστημάτων υγείας, την εκπαίδευση του ντόπιου υγειονομικού προσωπικού σε θέματα υγείας και υγιεινής.

 

Ο κύκλος ζωής ενός προγράμματος

Η λειτουργία και η χρηματοδήτηση ενός προγράμματος, η παρακολούθηση και εποπτεία εφαρμογής του και τέλος, η ολοκλήρωσή του... Καθένα από τα παραπάνω αποτελεί ένα ξεχωριστό στάδιο και ακολουθεί τους δικούς του κανόνες και αρχές.

 

Διερευνητική αποστολή

Πριν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου, πραγματοποιείται μία διερευνητική αποστολή. Εάν ληφθεί η απόφαση να γίνει παρέμβαση, τότε οι Γιατροί του Κόσμου ορίζουν ένα συντονιστή προγράμματος ο οποίος καθορίζει με τη σειρά του, το μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας, τη διάρκεια του προγράμματος, τα κριτήρια εφαρμογής αλλά και ολοκλήρωσής του.

 

Έναρξη και χρηματοδότηση προγράμματος

Ο συντονιστής του προγράμματος (ένας εθελοντής με μεγάλη εμπειρία αποστολών) θέτει τους στόχους της αποστολής, τη συχνότητα της εποπτείας και τους δείκτες αποτελεσματικότητας. Σε συνεργασία με το Τμήμα Αποστολών στο κεντρικό γραφείο της οργάνωσης στην Αθήνα, συστήνει μία ομάδα και ορίζει έναν υπεύθυνο πεδίου. Στις επείγουσες αποστολές, η παρέμβαση σε μία χώρα στηρίζεται αρχικά σε ίδιους πόρους της οργάνωσης. Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος αποστολών (επωμίζεται την εποπτεία του προγράμματος από την Αθήνα), αναζητά οικονομικούς πόρους από διεθνείς χρηματοδότες, εταιρίες και τις τοπικές αρχές.

 

Εφαρμογή

Ο συντονιστής προγράμματος και ο υπεύθυνος αποστολών παρακολουθούν την πρόοοδο των γραπτών αναφορών. Επισκέπτονται τακτικά το πεδίο για να επιβλέψουν και αν χρειαστεί, να τροποποιήσουν τις δραστηριότητες επιτόπου. Στη βάση των εκθέσεων, οι Γιατροί του Κόσμου θα αποφασίσουν να αλλάξουν ή να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα.

 

Ολοκλήρωση προγράμματος

Όλα τα προγράμματα, είτε είναι επείγοντα είτε αναπτυξιακά, κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσουν. Η οργάνωση προγραμματίζει έγκαιρα τη λήξη ενός προγράμματος. Ακολουθούνται αυστηρές διαδικασίες για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων των Γιατρών του Κόσμου, οι οποίες προβλέπουν έγκαιρη ενημέρωση των αποδεκτών της βοήθειας και των ντόπιων συνεργατών, τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε ντόπιους εργαζόμενους, καθώς και τη μεταφορά εξοπλισμού.

 

Προγράμματα ιατροφαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης

Το πρόγραμμα «Άνοιχτό Πολυϊατρείο» λειτουργεί με βασικό στόχο την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα τα οποία δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως μετανάστες και πρόσφυγες που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα παραμονής στη χώρα, αλλά και άπορους, ανασφάλιστους, αστέγους και Ρομά.



Πολυϊατρείο Αθήνα

Το Πρόγραμμα στηρίζεται σε 3 άξονες, περιλαμβάνοντας πρώτα την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, όπου το σύνολο του ιατρικού προσωπικού του Πολυιατρείου εξυπηρετεί τους ασθενείς κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του. Στη συνέχεια, υπάρχει ο άξονας Επείγοντα Περιστατικά, όπου στηρίζεται σε ένα δίκτυο εθελοντών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, το οποίο και μεσολαβεί σε περιπτώσεις άμεσης ανάγκης πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, "παρακάπτοντας" τις γραφειοκρατικές δυσκολίες. Τέλος, ο άξονας Φαρμακείο εξυπηρετεί την ανάγκη χορήγησης φαρμάκων, μετά την παρακολούθηση του ασθενούς από τους ιατρούς του Πολυιατρείου.

Στην Αθήνα το Πρόγραμμα λειτουργεί από το 1997. Από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 100.000 ασθενείς δέχθηκαν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο πλαίσιο του Πολυιατρείου. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι εξειδικευμένες ομάδες εθελοντών του προγράμματος περιθάλπτουν, κατά μέσο όρο, 14.000 ασθενείς ετησίως. Οι κύριες χώρες προσέλευσης των εξυπηρετούμενων είναι το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, οι Αφρικανικές χώρες, το Ιράν, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Ουκρανία και η Αλβανία.

 
Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκη

Το Πολυϊατρείο της Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 2001, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της περιοχής. Oι κυριότερες χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εξυπηρετούμενοι είναι η Αλβανία, το Αφγανιστάν, η Γεωργία και η Νιγηρία.

 
Πολυϊατρείο Χανιά

Το Πολυιατρείο των Χανίων δημιουργήθηκε το 2007, με σκοπό να ικανοποιήσει τις ανάγκες της περιοχής. Οι κυριότερες χώρες καταγωγής των εξυπηρετούμενων ήταν το Μαρόκο, η Τυνησία, η Αλγερία και η Βουλγαρία.

 
Πολυϊατρείο Πέραμα

Το Πολυιατρείο του Περάματος, αποτελεί ένα νέο εγχείρημα των Γιατρών του Κόσμου, και λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2010, ανταποκρινόμενο στις εξελισσόμενες ανάγκες του πληθυσμού, Ελλήνων και αλλοδαπών, της περιοχής. Το «Ανοιχτο Πολυιατρείο» των Γιατρών του Κόσμου θα λειτουργήσει σε κτίριο που παραχωρήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Λεσχών LIONS.

 

Πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου για την ευάλωτη ομάδα των τοξικοεξαρτημένων

Tο πρόγραμμα «Δρόμοι της Αθήνας» λειτουργεί από το 2000 με στόχο τη μείωση της βλάβης και την παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής συμβουλευτικής σε χρήστες ουσιών. Η κινητή μονάδα του Προγράμματος, με ομάδες εθελοντών της Οργάνωσης, επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση την πλατεία της Ομόνοιας, τόπο συνάντησης των χρηστών και με τη μέθοδο του «streetwork», δηλαδή της εργασίας στο δρόμο, τους προσεγγίζουν θέλοντας να παρέμβουν στα άμεσα προβληματα που αντιμετωπίζουν τόσο λόγω της χρήσης όσο και των συνθηκών διαβίωσής τους. Η ανάγκη, μιας τέτοιου είδους παρέμβασης, κρίνεται σημαντική καθώς ο συγκεκριμένος πληθυσμός αποτελείται από ανθρώπους οι οποίοι στερούνται υποστηρικτικού περιβάλλοντος, ζουν σε επισφαλείς συνθήκες, υποσιτίζονται και έχουν μειωμένη πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας.

Αρχικά, στο πλαίσιο του Προγράμματος, προωθείται η ασφα λής χρήση ουσιών και η μείωση της βλάβης, μέσω της ανταλλαγής των χρησιμοποιημένων συριγγών με ολοκληρωμένο ειδικό πακέτο, που περιέχει όλα τα απαιτούμενα για την ασφαλή χρήση. Στόχο της συγκεκριμένης διαδικασίας αποτελεί τόσο η προστασία των ίδιων των χρηστών όσο και του κοινωνικού συνόλου. Ακόμα, πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος μέσω εξετάσεων σε όσους το επιθυμούν, καθώς και ενημέρωση των χρηστών για την ηπατίτιδα, τον ιό HIV και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι γιατροί και οι ψυχολόγοι της ομάδας παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική συμβουλευτική στα άτομα που επισκέπτονται τη μονάδα, ενώ παραπέμπουν και «διασυνδέουν» τα περιστατικά με αρμόδιους φορείς και εφημερεύοντα νοσοκομεία. Επιπλέον, σημαντική είναι και η προσφορά του Προγράμματος σε θέματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης σχετικά με ζητήματα υγείας και υγιεινής.

Η διεπιστημονική ομάδα του Προγράμματος απαρτίζεται από εθελοντές γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κοινωνικούς επιστήμονες και άλλες ειδικότητες.

Κοινωνική υποστήριξη σε πρόσφυγες και μετανάστες

Το τμήμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας των Γιατρών του Κόσμου παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους εξυπηρετούμενους της Οργάνωσης, σύμφωνα με τις αρχές της Διαμεθοδικής Κοινωνικής Εργασίας και σε συνεργασία με ένα οργανωμένο δίκτυο κρατικών υπηρεσιών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στόχος της Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση των αναγκών των εξυπηρετούμενων.

Η Κοινωνική Υπηρεσία λειτουργεί καθημερινά στοχεύοντας στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων και δυσκολιών τόσο των φιλοξενούμενων του Ξενώνα, όσο και όσων απευθύνονται σε αυτήν μέσω του Πολυιατρείου. Το τμήμα προσπαθεί να εντάξει τα άτομα αυτά στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και να τους εξασφαλίσει μια ποιότητα ζωής που θα ανταποκρίνεται στις βασικές τους ανάγκες.

Συγκεκριμένα η Κοινωνική Υπηρεσία έχει τις εξής αρμοδιότητες:

  • Λήψη κοινωνικού ιστορικού (καταγραφή κοινωνικών στοιχείων και αιτημάτων εξυπηρετουμένων)
  • Δημιουργία και ενημέρωση αρχείου κοινωνικής υπηρεσίας
  • Παροχή κοινωνικών υπηρεσιών - κοινωνική παρέμβαση- Παρέμβαση σε καταστάσεις κρίσης
  • Κοινωνική Συμβουλευτική και Στήριξη (ενημέρωση εξυπηρετούμενων για τα δικαιώματα τους και τις δυνατότητες τους για πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικής αρωγής)
  • Υλική Αρωγή (ενημέρωση για προνοιακά ζητήματα, επιδόματα, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης) κατά περίπτωση)
  • Ενημέρωση για θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και επαγγελματικού προσανατολισμού
  • Διασυνδετική εργασία με δημόσιες υπηρεσίες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και συνεργασία με το ευρύτερο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών
  • Καταγραφή παρεχόμενων υπηρεσιών και στατιστικών στοιχείων
  • Συνεργασία κατόπιν παραπομπών περιπτώσεων με όλα τα προγράμματα της οργάνωσης

Τμήμα Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης

Το Ψυχοκοινωνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των μεταναστών και άλλων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, οι οποίοι λόγω διαφόρων κοινωνικοοικονομικών συνθηκών δεν μπορούν να έχουν προσβαση σε δημόσιους ή ιδιωτικούς τομείς για την ψυχική υγεία.

Το τμήμα λειτουργεί καθημερινά τα πρωινά και δυο απογεύματα στο πλαίσιο του ωραρίου του Πολυιατρείου της Οργάνωσης. Ο ρόλος του Τμήματος είναι πρώτα η εκτίμηση των αναγκών του κάθε ατόμου και κατόπιν είτε η εισαγωγή του στο πρόγραμμα, με την παροχή βραχείας ψυχοθεραπείας και κοινωνικής υποστήριξης, είτε η παραπομπή του σε κάποιον άλλο φορέα, εάν κριθεί ότι χρήζει πιο εξειδικευμένης βοήθειας.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός τέτοιου οργανωμένου πλαισίου αποτελεί βασικό στόχο των Γιατρών του Κόσμου καθώς ειδικά ο συγκεκριμένος πληθυσμός αποτελείται από ανθρώπους που έχουν ήδη επιβαρυμένη ψυχική υγεία καθώς οι περισσότεροι, εκτός από τις δύσκολίες που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας, έχουν στο παρελθόν υπάρξει θυματα καταστροφών και άλλων εξαιρετικά επώδυνων συνθηκών.

Το Ψυχοκοινωνικό Τμήμα μετά από μια πρώτη εκτίμηση της κάθε περίπτωσης, και εφόσον κριθεί ότι μπορεί να την υποστηρίξει, προσφέρει έναν αρχικό αριθμό συνεδριών με σύμβουλο/ψυχολόγο και παράλληλα και συναντήσεις με κοινωνικό λειτουργό.

Η ομάδα του Ψυχοκοινωνικού Τμήματος αποτελείται από εθελοντές ψυχολόγους με εμπειρία στη συμβουλευτική, απόφοιτους, φοιτητές με αντικείμενο σπουδών τους τη συβουλευτική ψυχοθεραπεία και κοινωνικούς λειτουργούς. Σχετικά, άμεσο στόχο αποτελεί η εύρεση ψυχολόγων ή συμβούλων με γνώση αραβικών κυρίως γλωσσών ή εκπαιδευμένων μεταφραστών . Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα καλούνται να είναι άτομα κοινωνικά ευαίσθητοποιημένα με ικανότητα κατανόησης της πολυπολιτισμικότητας και της επίδρασής της στη διαδικασία της ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης.

Το τμήμα παρέχει 2ωρη εβδομαδιαία εποπτεία για όλους τους συμμετέχοντες καθώς και την ευκαιρία οργάνωσης παρουσιάσεων σχετικών με το αντικείμενο και συμμετοχής σε ημερίδες, σεμινάρια στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

 

Ομάδες Παιδιών

Οι ομάδες παιδιών αποτελούν ένα νέο πλαίσιο δραστηριοτήτων αναφορικά με τον παιδικό πληθυσμό του ξενώνα των Γιατρών του Κόσμου με κεντρικό άξονα ψυχοπαιδαγωγικά προγράμματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο ομάδες παιδιών χωρισμένες ηλικιακά οι οποίες δραστηριοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση και απευθύνεται σε παιδιά που μένουν στον ξενωνα των Γιατρών του Κόσμου με τις οικογενειες τους, καθώς και παιδια που εχουν φιλοξενηθεί στο παρελθον.

Στόχο του προγράμματος αποτελεί η πρωτοβάθμια πρόληψη της ψυχικής και ευρύτερα «κοινωνικής» υγείας καθώς και ένταξης των παιδιών στο νέο εθνικό πλαίσιο που τους υποδέχεται.

Το πρόγραμμα απαρτίζεται από ψυχολόγους με εμπειρία/ενδιαφέρον στα παιδιά, φοιτητές και παιδαγωγούς και περιλαμβάνει εβδομαδιαία εποπτεία για όλους τους συμμετέχοντες.

Το Φαρμακείο των Γιατρών του Κόσμου λειτουργεί από το 1991 και στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το Πολυιατρείο και τα γραφεία της Οργάνωσης.

Από τότε και ως σήμερα παρέχει ανελλιπώς δωρεάν φαρμακευτική αγωγή σε περισσότερους από 50 ασθενείς την ημέρα, πρόσφυγες, μετανάστες, αλλά και Ελλήνες, με περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα υγείας.

Το Φαρμακείο πλαισιώνεται από έμπειρους εθελοντές φαρμακοποιούς της Οργάνωσης που καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Επίσης, διαθέτει ευρύ φάσμα φαρμάκων, καλύπτοντας τις ανάγκες των περισσότερων ασθενών που επισκέπτονται το Πολυιατρείο.

Το ιατροφαρμακευτικό υλικό προέρχεται από δωρεές μελών της Οργάνωσης καθώς και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Το Φαρμακείο αποτελεί βασικό κομμάτι των αποστολών της Οργάνωσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ψυχοκοινωνική στήριξη στη μειονότητα «Ρομά»

Oι Γιατροί του Κόσμου μέσω της Κινητής Ιατρικής Μονάδας «Ρομά» υποστηρίζουν την ευπαθή κοινωνική ομάδα των «Ρομά» στην ελληνική επικράτεια, πραγματοποιώντας ένα πρόγραμμα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχοκοινωνικής στήριξης. Βασικοί άξονες του Προγράμματος αποτελούν η εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού, η προληπτική φροντίδα, η αγωγή υγείας, η καταγραφή των στοιχείων και των αναγκών του πληθυσμού για υγειονομική και επιδημιολογική μελέτη, αλλά και οι παραπομπές στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω ιατρική φροντίδα και κοινωνική στήριξη όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.



Ρομά Αθήνα

Το πρόγραμμα υλοποιείται με εβδομαδιαίες επισκέψεις σε καταυλισμούς αθίγγανων στην περιφέρεια της Αθήνας, σε περιοχές όπως ο Ασπρόπυργος, Νέα Ζωή, Γκορυτσά, Σπάτα και Ελευσίνα. Ο αριθμός των Ρομά oι οποίοι ζουν εντός της Αττικής είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια, αλλά το 30% του συνολικού πληθυσμού τους φαίνεται να αντιστοιχεί σε αυτούς που ζουν στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα διακρίνουμε δύο ομάδες Ρομά, τους μετακινούμενους και τους εγκατεστημένους. Οι πρώτοι ζουν ως νομάδες, ενώ οι δεύτεροι κατοικούν στις παρυφές των μεγάλων αστικών κέντρων, σε συνοικίες υποβαθμισμένες. Οι περιοχές της Ελλάδας που είναι εγκατεστημένοι οι Ρομά με μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού στην Αθήνα είναι η Αγ.Βαρβάρα, τα Λιόσια, το Ζεφύρι και ο Ασπρόπυργος.

Οι περισσότεροι καταυλισμοί Ρομά βρίσκονται κοντά σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπου οι κάτοικοι τους είναι συχνά εκτεθειμένοι σε πληθώρα μολύνσεων και μικροβίων. Στους περισσότερους καταυλισμούς δεν υπάρχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και τρεχούμενο νερό, καθώς επίσης δεν τηρούνται και οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής κάτι το οποίο αντανακλάται στο μέσο προσδόκιμο ζωής των Roma και κυρίως των παιδιών που υπολογίζεται σε τουλάχιστον μια δεκαετία μικρότερο.

Πολλές έρευνες αποδεικνύουν την ανεπαρκή περίθαλψη τους, με το συντριπτικό ποσοστό των Ρομά να δηλώνει πως υφίστανται διακρίσεις από το ιατρικό προσωπικό και συχνά δεν καλύπτονται από το σύστημα υγείας λόγω της έλλειψης ακόμα και των βασικότερων επισήμων εγγράφων. Τέλος, από τους κυριότερους επιβαρυντικούς παράγοντες αυτής της κατάστασης είναι η άγνοια ή και η έλλειψη πληροφόρισης για τα δικαιώματα τους, αλλά και η δυσκολία τους να κατανοήσουν το διοικητικό σύστημα.

Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Interamerican στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

 
Ρομά Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, παιδίατροι, ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και διοικητικοί με επισκέπτονται σταθερά την κινητή μονάδα της Οργάνωσης, καταυλισμούς τσιγγάνων σε όλη την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, όπου εξετάζονται και εμβολιάζονται παιδιά, αλλά και ενήλικες.

"Ξενώνας Φιλοξενίας και Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο-Πρόγραμμα φιλοξενίας και κοινωνικής στήριξης προσφύγων των Γιατρών του Κόσμου

Πρόγραμμα φιλοξενίας και κοινωνικής στήριξης προσφύγων των Γιατρών του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου μετέτρεψαν το χώρο τους σε στέγη φιλοξενίας και υποδοχής προσφύγων, αιτούντων άσυλο σε ενα Πρόγραμμα που στοχεύει στην κάλυψη των βασικών αναγκών που προκύπτουν κατά το πρώτο διάστημα παραμονής τους στη χώρα μας. Ο Ξενώνας, ο οποίος λειτουργεί από το 2001, παρέχει στέγαση, τροφή, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το Ανοιχτό Πολυϊατρείο, καθώς και προληπτική φροντίδα και αγωγή υγείας.

Το Πρόγραμμα, στεγάζεται στο κεντρικό κτίριο των Γιατρών του Κόσμου, έχει δυναμικότητα 70 ατόμων, είναι ομαδικής διαβίωσης, 24ωρης κάλυψης και παρέχει φιλοξενία από 2 μέχρι 12 μήνες. Ο προσωρινός χαρακτήρας της φιλοξενίας, καθώς και η ενθάρρυνση της δυναμικής κοινωνικής ένταξης των φιλοξενουμένων, αποβλέπουν στην αποτροπή φαινομένων παθητικότητας και ιδρυματοποίησης.

Ο Ξενώνας παρέχει στους επωφελούμενους ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών όπως στέγαση, τροφή, παροχή ειδών πρώτης ανάγκης , πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, φαρμακευτική αγωγή, προληπτική φροντίδα και αγωγή υγείας , κοινωνική και νομική συμβουλευτική, παροχή ψυχολογικής στήριξης , ενημέρωση σε θέματα υγείας και υγιεινής, καθώς και εκμάθηση ελληνικής γλώσσας και υπολογιστών, δημιουργική απασχόληση και συμμετοχή σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ο Ξενώνας, από τον Ιούνιο του 2001, έχει εξυπηρετήσει πάνω από 2.500 άτομα εκ των οποίων, οι περισσότεροι είναι νεοαφιχθέντες στην Ελλάδα και φέρουν όλα τα νόμιμα έγγραφα. Από το 2008, το Πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαΐκό Ταμείο Προσφύγων και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Πρόγραμμα των Γιατρών του Κόσμου για τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και την ενημέρωση εφήβων.

Το πρόγραμμα «E- Kιβωτός» λειτουργεί από το 2005 με στόχο την ενημέρωση και συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα που απασχολούν τους νέους 10-18 ετών αναφορικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις, την υγεία, την οικογένεια και πολλά άλλα θέματα.

...







Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο www.neo.gr
https://www.neo.gr

Μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο στην παρακάτω διεύθυνση:
https://www.neo.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=8383